Kemiö 1917

Wrethallan ympärillä

“20. marraskuuta 1917 oli epäilemättä unohtumaton päivä Kemiön nuorisoseuran historiassa”, Adèle Weman kirjoitti muistivihkoonsa. Vuosi 1917 oli varmasti unohtumaton myös Wemanille itselleen. Hän jäi silloin eläkkeelle opettajan virastaan Vretan kansakoulusta, jossa hän opetti yli 30 vuotta yhdessä kollegansa Nils Oskar Janssonin kanssa. Jansson oli Kemiön nuorisoseuran ja Sagalundin museon perustaja.

Vuonna 1917 nuorisoseuralla oli 114 jäsentä. Puheenjohtaja Axel Österberg, joka oli Tjudan kansakoulun opettaja, oli seuran dynaaminen ja itsevaltainen johtaja. Varapuheenjohtaja Erik Hildén oli eläinlääkäri ja musikaalisesti lahjakas sekä kiinnostunut kansantanssista. Hildén oli nuorisoseuran laulukuoron jäsen ja lienee myös soittanut seuran torviorkesterissa. Sihteeri Elis Karlsson, joka toimi opettajana Pedersån kansakoulussa, oli kirjallisesti lahjakas ja mukana yhdistyksen näytelmissä. Elmdalista kotoisin oleva talonpoika Evert Granqvist toimi seuran rahastonhoitajana.

Vuonna 1917 Kemiön nuorisoseura oli ollut toiminnassa 29 vuotta ja oli jo silloin muiden yhdistysten esikuva. Seuralla oli monipuolista toimintaa, ja se teki uraauurtavaa kulttuurista työtä maaseudulla. Toiminnan punaisena lankana oli tarjota nuorisolle mielekästä tekemistä. Monille nuorisoseura oli kansakoulun jatke.

Jo vuonna 1906 seura oli perustanut pienviljelijäkoulun, joka vuonna 1914 jaettiin maamies- ja emäntäkouluiksi. Syksyllä 1917 maamieskouluun ilmoittautui 18 oppilasta, mutta opetus oli pakko keskeyttää. Lukuvuonna 1918–1919 koulu oli suljettu.

Emäntäkoulussa oli 25 oppilasta. Vuosikertomuksessa 1917 mainitaan, että emäntäkoulu ei ollut saanut tukea valtiolta eikä Kemiön säästöpankilta ja että juoksevista menoista selvittiin Svenska kulturfondenin myöntämän 2000 markan avustuksen ansiosta. Samana vuonna K.A. Wasastjerna, Strömman kartanon omistaja, myönsi henkilökohtaisesti 3000 markan lainan koululle.

Syksyllä 1917 maahan ennustettiin nälänhätää. Seuran syyskuun kokouksessa emäntäkoulun johtajatar Thyra Lindholm otti esiin kysymyksen hätäleivästä. Hän painotti vaaraa, joka piili Kemiön väestön välinpitämättömässä asenteessa leivän valmistamiseen tarvittavan jäkälän keräämistä kohtaan. Myös valtion elintarvikeasioiden neuvoja Ellen Holmén esitti seuran jäsenille näkemyksensä kasvisravinnon tarpeellisuudesta tulevina kriisiaikoina.

Seuran puheenjohtaja Axel Österberg teki mielenkiintoisen aloitteen tammikuussa 1917. Kuukausikokouksessa hän ehdotti, että Kemiöön perustettaisiin pysyvä kansanopisto. Saariston kansanopisto oli juuri silloin sijoitettu Kemiöön ja toiminta oli tarkoitus lakkauttaa. Österbergin ehdotus ei saanut suurempaa kannatusta seuran sisällä.

Nuorisoseura ylläpiti myös omaa pikkulasten koulua, joka toimi seuran tiloissa Wrethallassa. Hallinnollisesti se kuului Vretan kansakoulupiiriin. Koulu oli toiminnassa myös vuonna 1917, ja 20. marraskuuta jäi unohtumattomana ainakin niiden mieleen, jotka olivat silloin koulussa. Adéle Weman kertoo:

“Päivällä kun pikkukoulussa Wrethallassa työskenneltiin, joukko punakaartilaisia tunkeutui kahdenkymmenen aseistetun venäläisen sotilaan saattelemana seurantaloon. He suorittivat perusteellisen etsinnän kauhistuneiden lasten ja opettajan edessä. Huoneiden, komeroiden ja arkkujen lukot murrettiin rikki pistimillä ja sisällöt levitettiin lattialle. He etsivät seurantaloon mahdollisesti piilotettuja aseita. Etsinnän jälkeen joukko poistui ilman, että olisi löytänyt yhtään asetta.”

Seuralla oli oma kirjasto, joka vuonna 1917 lienee ollut Kemiön suurin lainakirjasto. Kirjastonhoitajana toimi Sigrid Dahl, ja kirjakokoelmassa oli yli 1500 nidettä. Seura julkaisi omaa käsinkirjoitettua sanomalehteä Ljusglimten (suom. Valonpilkahdus).

Kemiön nuorisoseurasta tunnetun koko ruotsinkielisessä Suomessa tekivät kuitenkin teatteri ja kansantanssi. Seura järjesti usein iltamia, joiden ohjelmat lähtivät kiertueelle jopa Tukholmaan asti.

6.1.1917 nuorisoseura järjesti perinteen mukaisesti näytelmän ensi-illan loppiaisena. Mössbölegubbarna-näytelmän oli kirjoittanut Adèle Weman. Mössbölegubbarna on ajalleen tyypillinen kansankomedia rikkaan talon tyttärestä, joka rakastuu köyhään renkiin.

Kansantanssi tai pukutanssi, kuten sitä yleisesti kutsuttiin, kuului luonnollisena osana seuran juhliin. Keskustelu kansanpuvusta tai kansallispuvusta oli näihin aikoihin ajankohtainen. Nuorisoseuran syyskuun kokouksessa 1917 emäntäkoulun johtajatar Thyra Lindholm otti esiin kysymyksen siitä, voisiko seura hyväksyä koulun puvun Kemiön puvuksi. Valitettavasti emäntäkoulun ehdotus ei ole säilynyt, joten emme tiedä, miltä puku näytti. Ehdotus joutui unohduksiin ehkä siksi, että juuri silloin oli paljon tärkeämpiäkin asioita mietittävänä.

Vuonna 1917 Vretan kylässä sijaitsevan Kemiön nuorisoseura Wrethallan ympärille oli muodostunut kulttuurikeskus. Wrethallan vieressä oli maamies- ja emäntäkoulu. Kivenheiton päässä seuraintalosta oli Vretan kansakoulu ja Janssonin kotiseutumuseo. Wrethallan taakse nuorisoseura rakensi Villa Sagalund -huvilan, punaiseksi maalatun kaksikerroksisen rakennuksen, jossa oli Adèle Wemanin ja Nils Oskar Janssonin asunnot. Neiti Weman muutti huvilaan vuonna 1917.

Huhtikuussa 1917 päivätyssä kirjeessä Adèle Weman kirjoittaa:

“Keskustelun aiheena on politiikka, vain politiikka, hypoteesit ja olettamukset, usko ja epäluulo, toivo ja epätoivo. Keskustelussa ei koskaan ole pienintäkään taukoa, keskustelun langat juoksevat kuin nornien kehrissä – kysymys kuuluukin, millä tavalla nornat kehräävät tulevaisuutemme langat. - Mitä on tieto, mitä on sivistys? Eikö meidän taistelullamme ole suurempaa arvoa, eikä toivollamme suurempaa vaatimusta?”

Adèle Weman vaikuttaa itse uskoneen valoisampaan tulevaisuuteen. Vuonna 1917 hän kirjoitti runovihkoonsa:

“Tähtien valaisemalla polulla kohtasin sinut, silmiesi syvyys lumosi minut. Ja nyt ymmärsin kaiken, unelmani olit. Hiljaisiin kysymyksiin katseesi vastasi. Nyt ymmärsin tosiaan kaiken, kauniissa unessani hahmosi sinun raikkain mielin edessäni seisoi. Unelmani olit minun. Minä hymyilin, sinä hymyilit ja tähti kirkkaana loisti.”


Museo

Sagalund

Sagalund on museo, puutarha ja turunmaalaisen kulttuuriperinnön ja lastenkulttuurin keskus - perustajansa Nils Oskar Janssonin sanojen mukaan "palanen todeksi tullutta runoutta". Täältä löydät erilaisia rakennuksia Kemiönsaaren historiasta: käräjätalon, torpan, maatilan, huvilan, kaksi vanhaa koulua ym. Tämä kaikki sijaitsee vehreässä puistossa, joka perustettiin vuonna 1900.

Sagalundgården, päärakennus sisältää lounaskahvilan, vuokrattavan Oskarinsalin sekä mielenkiintoisia näyttelyitä. Lapset, nuoret ja koululaiset ovat Sagalundille erityisen tärkeä ryhmä. Museopedagoginen keskuksemme työskentelee jatkuvasti kehittääkseen uusia elämyksellisiä tapoja oppia menneisyydestä, lapsille, nuorille ja muillekin. Täällä saa mm. tavata historiallisia hahmoja, osallistua aikamatkoihin sekä syventyä vanhan ajan askareisiin.

 

Museo on avoinna 1.6.-31.8. päivittäin klo 11-17 (lukuunottamatta juhannuspyhiä). 1.9.-31.5. Sagalundgården ja museopuoti ovat avoinna arkisin klo 9-16 ja lauantaisin klo 10-13 (lukuunottamatta pyhiä).

Sagalundiin kuuluu myös Taalintehtaan ruukkimuseo, joka kertoo ruukin historiasta ja sen työläisten elämästä aikakaudella 1890-1960, sekä Björkbodan lukkomuseo, jossa vierailijat saavat tutustua lukonvalmistuksen historiaan. Museo avattiin 1979 ja sisältää tänään suuren kokoelman lukkoja ja heloja.

Museontie 7, 25700 Kemiö.
www.sagalund.fi
info@sagalund.fi
Puh.02 421738

Taalintehtaan ja Björkbodan museot: www.bruksmuseum.fi